Vad kostar filmproduktion?


Felix Olofsson - VD och Huvudfilmare

Detta är en av de svåraste frågorna att svara på. Det korta svaret är någonstans mellan 10.000 och 50.000 kr. De flesta filmproduktioner som vi gör brukar hamna någonstans där även om det ibland blir mycket dyrare än så.


Jag förstår att det inte är mycket att gå på men generellt kan du tänka så här: Större problem = större budget. Det betyder i korta drag att om du vill göra en stor kampanj som kräver mycket förarbete, filmarbete och efterarbete så kommer det kosta betydligt mycket mer än om du vill göra lite Micro/Short Content. Många tror att längden på filmen spelar roll och även om det är sant till viss del så kan en 30sek-film vara mycket dyrare än en 2min-film. Det handlar om hur mycket jobb det ligger bakom varje filmproduktion. Ibland går det jättefort, t.ex vid en intervju, och ibland tar det jättelång tid för att det är så mycket effekter och annat som ligger bakom filmen

(se exempel längst ner i inlägget).


Det bästa du kan göra är att säga ''Vi har X att lägg på den här filmen'' och låt videografen eller produktionsbolaget återkomma med ett förslag eller en idé på vad de kan göra med den budgeten ni har satt. Ett annat jättebra tips är att visa skaparen ett exempel på vad det är ni vill göra. En reklamfilm ni har sett eller ett gäng reels som någon har skapat som ni skulle vilja se i ert flöde. Då kan skaparen själv räkna ut hur mycket det skulle kosta att skapa en sån produktion. Annat som kan tas med i beräkningen är faktiskt om det är ett engångsprojekt, ett långsiktigt samarbete eller om ni vill lägga upp något typ av abonnemang. Det är ofta guld värt för många produktionsbolag och om ni ändå har tänkt att skapa mer material i framtiden kan ni ju lika gärna passa på att få en mängdrabatt. Sist men inte minst så får du ofta vad du betalar för. Många videografer och produktionbolag tar olika priser för att de använder olika typer av utrustning och olika stora team. Erfarenhet spelar och stor roll i prissättningen och du får ibland ställa dig frågan hur viktigt är det att mitt problem blir löst utan krångel? Om du har tid att filma om, göra ändringar hit och dit eller i värsta fall behöva ta in någon annan så kanske du inte behöver välja den dyraste på marknaden utan testa och se vad du får för dina pengar.

Men om problemet behöver lösas fort, du gillar vad skaparen har gjort tidigare och du har en specifik budget i åtanke så är det antagligen värt att välja den personen/bolaget.


Se mer om mina priser via knappen nedanför.


15 visningar0 kommentarer