Varför funkar film i marknadsföring så bra?

Uppdaterat: 9 mars


Film och video ses ibland som det nya inom marknadsföring och ja, film inom sociala medier är något som har ökat men film inom marknadsföring överlag är absolut inget nytt. 1941 visades den första tv-reklamen i USA och sen dess har man insett att film är det bästa sättet att nå ut med ett budskap, men varför? Därför att bild, illustrationer och texter endast kan påverka ett sinne och det är synen. Med film kan vi också komma åt synen, men även hörseln. Tänk själv hur inspirerad du kan bli av ett tal eller hur berörd du kan bli av en vacker låt. Tänk då att kombinera rörlig bild med tal och/eller musik. Genom att göra det, kan vi väcka känslor hos den som tittar på ett helt annat sätt. Och är det någonting som vi vet så är det att människor tar beslut baserat på känslor.

Kunden behöver se och KÄNNA hur din produkt eller tjänst kan påverka hens liv. Kanske inte enormt men det måste kännas att det kommer göra skillnad i personens liv för att det ska kännas värt att köpa. Vi kan ta ett exempel. Mike har extremt svårt att komma upp på morgonen och en dag får han se en bild på Instagram på en väckarklocka med superduperchip och hydrafluxmekanik eller nåt sånt där. Han tänker ''Hmm, ja fast väckarklocka har jag ju haft, det funkar ju inte'' och skrollar vidare. Nästa dag dyker en film upp i flödet som berättar om klockans specifikationer samtidigt som den visar en person som har svårt att komma upp på morgonen. Filmen förklarar att tack vare hydrafluxmekaniken och superduperchipet slutar inte klockan att ringa för än du verkligen har gått upp. Så även om det är exakt samma produkt i de två inläggen så kan Mike relatera mycket mer till videon och han bestämmer sig för att köpa klockan som dessutom, just nu, är på kampanj.

Inte nog med att video gör det lättare att visa och förklara. Våra ögon dras dessutom till saker som rör på sig, tack vare evolution och instinkt. Så vi stannar lättare till i flödet om vi ser en video, än om vi ser en bild. Vi är också lata, let's face it. Vi är oftast inte supertaggade på att läsa långa texter (som den här) om vi inte är 99% säkra på att vi kommer gynnas av den.

Så att först väcka tittarens intresse med en film och sen låta de läsa mer kan fungera bra och i bästa fall kanske du till och med kan berätta allt i en film och skippa texten helt. Hur du än väljer att göra så är video ett jättebra sätt att få ut ditt budskap, oavsett om det är i säljande syfte eller bara ren information. Vill du se hur vi gör film för att berätta, visa och sälja? Tryck på knappen nedanför.


17 visningar0 kommentarer